daen
En ny nødknap gør det muligt for politiet at lukke ned for mobilnettet ved katastrofer og krisesituationer...

Nødknap kan slukke for mobilnet

En ny nødknap gør det muligt for politiet at lukke ned for mobilnettet ved katastrofer og krisesituationer, hvor politiet har brug for en ekstraordinær dækning ud over den meget omfattende dækning, som SINE-nettet giver. SINE-systemet er dog så sikkert og stabilt, at sandsynligheden for at funktionen bliver taget i brug er minimal.

Nødknappen er et led i den såkaldte prioriteringsordning, der er en aftale mellem telebranchen og myndighederne. Ordningen gør det muligt for politiet at udelukke opkald og sms’er fra alle mobiltelefoner, undtaget 1200 numre, der er på listen over særligt vigtige aktører i krisesituationer. Funktionen er dermed en slags back-up for det digitale sikkerhedsnet SINE.

Nødknappen skal sikre, at beredskaberne i yderste nødstilfælde, fx katastrofer og krisesituationer, kan komme igennem til hinanden. I kritiske situationer kan mobilnettet være meget belastet og udsat for ekstremt pres, fordi pårørende forsøger at komme i kontakt med hinanden.

SINE sikrer dækning
Der er dog ikke de store chancer for, at nødknappen vil blive taget i brug, da SINE-systemet er udviklet til at kunne klare de mest pressede situationer. SINEs omfattende dækning giver brandvæsen, ambulance, politi osv. en markant øget sikkerhed i forhold til det gamle analoge system og letter samarbejdet og koordineringen mellem de forskellige beredskaber.

Politiet havde nødknappen klar ved COP15 topmødet, og de brugte anledningen til at køre systemet i stilling. Dette var en ultimativ test af SINE-nettet og selv her var nettet ikke så belastet, at det var nødvendigt at tage funktionen i brug. Hvis politiet får brug for at anvende nødknappen kræver det et varsel på 30 minutter, hvorefter systemet er aktivt i 90 minutter. Rigspolitiet har dog mulighed for at forlænge driften af systemet ud over de 90 minutter.

Med nødknappen har borgerne sikkerhed for, at beredskaberne selv i den værst tænkelige krisesituation vil kunne komme i kontakt med hinanden og koordinere sikkerhedsarbejdet. Men med SINE-systemet behøver danskerne dog generelt ikke at frygte, at de ikke kan komme i kontakt med hinanden, når de har behov for det.

Skriv kommentar