daen
En række scenarier var sat op allerede inden øvelsen blev skudt igang...

Omfattende kriseøvelse

Myndighederne, beredskaberne og andre vigtige områder i samfundsstrukturen, heriblandt DBK, havde for nylig rig lejlighed for at få testet deres samarbejdsevner i den store nationale kriseøvelse ‘KRISØV 2011’.

En række scenarier var sat op allerede inden øvelsen blev skudt igang, og det var ikke små udfordinger myndighederne stod overfor i dagene 7.-8. september 2011. Terrortrusler, hackerangreb, naturbrande på Bornholm og en voldsom ulykke på en boreplatform var blot nogle af de hændelser, der skulle tages hånd om.

Hændelserne, der alle var fiktive, havde iflg. Beredskabsstyrelsen til formål at træne myndighederne i at reagere hurtigt i pressede situationer og i at koordinere deres indsatser. Ved store ulykker er det altafgørende at myndigheder og virksomheder arbejder sammen – både med hinanden og med medier og borgere. ‘KRISØV 2011’ havde derfor særlig fokus på myndighedernes evne til at videregive informationer til pressen, der kunne holde borgerne informeret omkring eventuelle sikkerhedsforanstaltninger.

DBKs rolle i øvelsen var at komme med information omkring SINE kommunikationen på Bornholm. Politiet og beredskaberne var presset til det yderste på solskinsøen. Situationer som et flystyrt i Rønne Lufthavn, natur- og sommerhusbrande samt en brand i en TDC telefoncentral bevirkede at SINE gik ned. NMC-manageren og operatøren hos DBK måtte holde fingeren på pulsen et stykke tid, mens DBKs kriseledelse kun blev involveret i mindre omfang. Situationen omkring nedbruddet af SINE blev afhjulpet i løbet af 1½ time af den nationale krisestab, som via IT- og Telestyrelsen sørgede for at en teknisk komponent blev fløjet til Bornholm, hvorefter TDC og DBK atter havde telefonforbindelse og SINE-dækning på øen.

Iflg. øvelseschefer, Erik Johansen og Mads Ecklow, har gennemførelsen af ‘KRISØV 2011’ været en lærerig oplevelse, der ruster de implicerede til at agere effektivt, når en virkelig hændelse indtræder i fremtiden.

Skriv kommentar