daen
Den teknologiske udvikling er på sit højeste i disse tider. Det gør sig også gældende når udviklingen mere specifikt handler om beredskabskommunikation...

Tetra, 3G og 4G (LTE)

Den teknologiske udvikling er på sit højeste i disse tider. Det gør sig også gældende når udviklingen mere specifikt handler om beredskabskommunikation.
3.137 personer rejste for nylig til Paris for at deltage i Critical Communications World, tidligere kendt som Tetra World Congress. Det gennemgående tema ved dette års messe var, hvordan man som bruger får mest ud af sin Tetra terminal og netværk i de kommende år, samt hvordan Tetra teknologien udvikler sig i forhold til 3G og 4G( LTE).
Dansk Beredskabskommunikation deltog naturligvis ved messen, og har især interesse i at følge den teknologiske udvikling i forhold til, hvad fremtiden byder på af muligheder for det danske beredskabsnetværk SINE.

SINE-nettet er baseret på Tetra teknologi som beredskabets terminaler anvender hver dag. Tetra teknologien sikrer, at systemet selv finder en ledig radiofrekvens til beredskabets samtaler. Dette betyder blandt andet, at livsvigtige opkald automatisk bliver prioriteret med indsatslederens tryk på radioknappen, eller en brugers tryk på nødknappen, og der er sikret en ledig frekvens, som beredskaberne kan benytte. SINE-nettet er et dedikeret netværk og Tetra er med andre ord fleksibel, sikker mobil kommunikation.

Til trods for at Tetra er eminent til at håndtere missionskritisk talekommunikation, kan teknologien ikke konkurrere med 3G og 4G på datahastighed i fremtiden. GSM, 3G og 4G er til gengæld stadig mangelfulde ift. beredskabsernes krav om garanteret oppetid, prioritet i netværket, tale (privat kald, gruppekald, nødopkald), graden af redundans, herunder nødstrøm, duplering af transmission samt den geografiske dækning. Kriterier man ikke ønsker at gå på kompromis med, når der er tale om missionskritisk arbejde. Alt dette sikrer SINE-nettet i dag for det danske beredskab.

Fremtiden byder på mange afgørende beslutninger indenfor LTE området. Skal teknologien standardiseres? Vil der blive tale om harmonisering på tværs af landegrænser i EU? Skal der allokeres et bestemt spektrum til beredskabsformål?
Der er et udtalt ønske om at få 2 x 10 MHz sat til side i 700 MHz båndet i Europa, men det kan kun føres ud i livet, hvis alle lande er enige om det. Uden frekvenserne kan man ikke oprette et netværk. Derfor håber man på, at der vil blive truffet en beslutning om frekvenserne på World Radio Conference i 2015.

En ting er sikkert – Tetra er kommet for at blive i mange år endnu, i hvert fald til 2020 i Danmark. Det betyder dog ikke at vi hviler på lauerbærerne:

Hos Dansk Beredskabskommunikation spidser vi ørerne og vi holder konstant øjnene åbne i forhold til den teknologiske udvikling, men samtidig er det vigtigt at beredskabet kommer med klare tilkendegivelser om, hvad man ønsker i fremtiden“, udtaler Bo Wassberg, Adm. direktør.

Skriv kommentar